Vendicum
Verkopen kun je leren

De dagstart – ideaal voor de retail

16 januari 2020

6 tips om de verkoopdag gezamenlijk, verrassend en energiek te beginnen. Doe er uw voordeel mee!

U geeft leiding aan een team met mensen dat in uw winkel mooie producten verkoopt. Legio (grote) winkels werken met een dagstart. U ook? Bij een dagstart trapt u in 5 minuten samen de dag af met als gevolg een beter verkoopresultaat, blije medewerkers en gelukkige klanten.

Tip 1. Hoe doet u de dagstart?

 1. Kort en bondig, in maximaal 5 minuten.
 2. Hele team.
 3. Altijd!
 4. Vast tijdstip.
 5. U bereidt zich goed voor.
 6. Wissel onderwerpen af.
 7. Licht het onderwerp ‘van vandaag’ toe + vraag waarom het belangrijk is.
 8. Inspireer!
 9. Actief.
 10. Positieve ‘vibe’ + energie en het is ook nog eens ‘leuk’!
 11. Houd het interactief.
 12. Extra: wissel de rol van ‘voorzitter’ eens af met elkaar.

Tip 2. Kies één onderwerp

Twee onderdelen worden er uitgelicht, te weten nummer zes en twaalf. Nummer zes: kies voor elke dagstart één specifiek thema, bijvoorbeeld warm contact maken met gasten óf LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) en oefen daarop met zijn allen.

Tip 3. Rouleer

Met nummer twaalf wordt bedoeld dat u de dagstart de volgende keer door uw assistent laat doen en daarna – op alfabet – de volgende medewerker. Hij/zij doorloopt als voorzitter dan de elf stappen. Ook daar leer je van als voorzitter.

Tip 4. Wat speelt er?

Zet met z’n allen onderwerpen op de agenda voor volgende dagstarts. Dit zijn thema’s die bij u spelen of waar aandacht aan gegeven moet worden.

Tip 5. Borging van de verkooptraining

Een bijkomend voordeel van werken met een dagstart is dat u gedurende een langere periode focus houdt op de inhoud van een trainingsprogramma van – zeg – een maand geleden.

Tip 6. Dagstart: oefening baart kunst

Werkt u nog niet met een dagstart? Experimenteer er vanaf volgende week dan eens mee en kondig het morgen alvast aan (denk aan stap vijf!).

Tot besluit: deel

Werkt u al wel met dagstarts? Of bent u dat gaan doen naar aanleiding van dit artikel? Mist u nog iets in dit artikel, terwijl u er zulke goede ervaringen mee hebt…? Laat het me weten via contact@vendicum.nl.

Bron: verkopersonline.nl

Jan-Willem Seip 2020

Artikelen

27 november 2023

In 5 minuten een salestraining volgen, kan dat?

Ja, dat is mogelijk. Door dit artikel te lezen, krijg je een deel van een salestraining voorgeschoteld. Waar je normaalgesproken een online salestraining volgt of in een zaal zit om een training, opleiding sales, verkoop training of sales seminar te volgen, steek je nu je licht op met dit artikel. lees meer >

30 september 2021

Euforisch verkopen is meer verkopen

Er is een effectieve manier om de kans op een opdracht bij je potentiële klant te verhogen. Tot zelfs 50%. Dat kan met actieve doorverwijzingen! Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. lees meer >

10 juni 2021

Deel uw kennis en maak meer kennissen

Je kunt prospects en klanten 1-op-1 informeren. Je kunt er ook voor kiezen om in een keer een groter publiek aan te spreken. Niet door het geven van een wervende verkooppresentatie, die bestaat uit allerlei borstklopperij. Dat kan afstoten. Wat aan kan trekken, is het delen van je kennis. Met als gevolg dat je er nieuwe ‘kennissen’ bijkrijgt. lees meer >

Meer artikelen >

Over Vendicum

Opdrachtgevers zetten trainingen of masterclasses van Vendicum in omdat ze meer en betere opdrachten willen of nieuwe klanten. Of ze willen de relatie met bestaande klanten verstevigen. Oprichter van Vendicum Jan-Willem Seip (1968) leerde al een kleine twintigduizend mensen klantgericht te verkopen door niet te verkopen.

Verkopen is mensenwerk

“Als Oefenmeester in Klantcontact laat ik verkopers ervaren dat verkopen mensenwerk is. Ik leer je écht contact en chemie bij een ander te laten ontstaan. Na zelf eerst ruim dertien jaar in de sales gewerkt te hebben, richtte ik in 2002 Vendicum op om mijn ervaring met anderen te delen. Het geeft me elke keer weer een kick om te zien hoe deelnemers groeien en meer plezier krijgen in verkopen en acquireren.”

Jan-Willem Seip verzorgt trainingen, workshops, presentaties en lezingen. Hij is een bevlogen en energieke trainer van groepen en auteur van elf boeken en meer dan driehonderd artikelen. Ook is hij sinds 2004 NIMA-examinator voor de examens Sales A en Sales B.

Wie heeft baat bij verkooptrainingen?

Vendicum werkt voor:

Ook organisatoren van netwerkbijeenkomsten en congressen weten Jan-Willem Seip te vinden voor workshops of masterclasses voor groepen tot honderden mensen. De deelnemers komen in beweging en gaan de volgende dag al aan de slag met de inspirerende en bruikbare tips.

Contact >